Rīga, 8. jūlijs. Lai noskaidrotu labāko Latvijas pavāru, kā arī veicinātu Latvijas pavāru profesionalitātes izaugsmi, pieredzes apmaiņu un savstarpējo sadarbību, 14. starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2009” 11. septembrī notiks konkurss “Latvijas 2009. gada pavārs”. Konkursu jau piekto gadu rīko biedrība “Pavāru klubs” sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1.
“Labs pavārs ir savu darbu mīlošs lietpratējs, labs garšu pazinējs, mākslinieks, kreatīvs dizainers un drosmīgs darbinieks. Konkursā ik gadu piedalās gan pieredzējuši pavārmākslas meistari, gan jauni talanti, kas nebaidās izaicinājuma, savu spēju un prasmju pārbaudīšanas. Tādēļ pavāru sacensības ikreiz ir ne vien nopietns un izaicinošs pārbaudījums pašiem pavāriem, bet arī atklāts un aizraujošs šovs ikvienam skatītājam,” atzīst restorāna “Hotel Bergs” šefpavārs un konkursa organizators Kaspars Jansons.
Lai pieteiktos konkursam “Latvijas 2009. gada pavārs”, dalībniekiem līdz 1. augustam jāiesniedz mājas darbs – recepte aukstajām uzkodām no zandarta, vēžiem un sakņu selerijas. Tāpat jāiesūta recepte pamatēdienam no pērļvistas un žāvētām melnajām plūmēm, timiāna, rozmarīna, salvijas vai pētersīļiem. Turklāt konkursa pretendentiem jāizdomā recepte arī papildu ēdienam jeb starpēdienam.
Pēc mājas darbu izvērtēšanas konkursa finālā iekļūs astoņi labākie dalībnieki. Finālistu atlasi veiks Latvijā strādājošu pavārmeistaru un lietpratēju žūrija, izvērtējot anonīmus mājas darbus. Sacensību finālisti 11. septembrī gatavos ēdienus pēc pašu izstrādātajām un iesūtītajām receptēm. Kvalificēti ārvalstu pavāri un šefpavāri vērtēs ēdiena noformējumu (kompozicionālo krāsu un formu vienotību), garšu un produktu saderību, kā arī pašu dalībnieku tehnisko meistarību un darba organizēšanu. Pirmo trīs vietu ieguvēji saņems medaļas, sertifikātus, kā arī sponsoru un atbalstītāju sarūpētās balvas.
2008. gadā Latvijas gada pavāra titulu ieguva Vasilijs Strelkovs (“Nordic Hotel Bellevue” restorāns), 2007. un 2006. gadā – Raimonds Zommers (restorāns “Kaļķu vārti”), 2005. gadā – Maija Kaire un Aleksandrs Sisolatins (viesnīcas “Rīdzene” restorāns).
14. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2009” notiks 2009. gadā no 9. līdz 12. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi “Riga Food 2009” papildina plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma, ar kuru var iepazīties izstādes mājas lapā www.rigafood.lv